OMG I'm so RETRO! - Wat is retro?

  • Geplaatst op
  • Door Lekker Retro
  • 0
OMG I'm so RETRO! - Wat is retro?

Retro, vintage, antiek, tweedehands.. Het ziet er allemaal oud uit & is hip, maar wat bedoelen we eigenlijk met deze begrippen? Wat is retro? Wat is vintage? Lekker Retro legt uit.

'O, verkoop je retro artikelen! Gaaf, dan moet je ook echt eens kijken bij dat leuke vintage winkeltje hier in de straat.' Of: 'Mooi zeg, al die retro spullen. Verkoop je dan ook tweedehands kleding?'. Retro en vintage zijn 'in' en de begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt.

Wat is retro?

Het woord retro lijkt een soort verzamelbegrip te zijn voor allerlei artikelen die eruitzien alsof ze van vroeger zijn. Maar wat betekent het begrip retro eigenlijk? En wat is het verschil tussen retro en vintage?

Met retro bedoelen we nieuw gemaakte producten waarbij het product zelf en/of het design geïnspireerd is op producten of ontwerpen uit het verleden. Een in 2016 geproduceerde radio die eruitziet alsof deze uit de Sixties komt, is bijvoorbeeld retro. Maar een tabletsleeve met een typisch jaren 70 printje erop kan ook retro zijn, ook al waren er in de jaren 70 natuurlijk nog geen tablets. Of wat dacht je van die hippe kleine cactussen in een glaasje die nu weer overal in cadeauwinkeltjes opduiken.
Ook een bepaalde levensstijl kan als retro worden aangemerkt. Mensen grijpen dan terug naar een levensstijl uit het verleden en geven er een eigentijdse draai aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de doe-het-zelf (DIY) trend, het zelf verbouwen van groenten en fruit en het haken en breien wat weer helemaal in en 'lekker retro' is.

Het gaat dus niet om echte oude spullen of om een exacte kopie van een oud ontwerp. De maker is alleen geïnspireerd door een product of ontwerp uit het verleden. De nieuwe producten zijn een retroperspectief van iets ouds en grijpen terug naar een bepaalde stijl. Dit kan een ontwerp uit de jaren 40 zijn, maar het kan ook prima uit de jaren 90 komen. Er is geen bepaalde tijdsperiode die als inspiratie dient voor retro producten. Retro is 'in' en je ziet het verschijnsel dan ook op veel verschillende gebieden, zoals bij meubels, fietsen, kunst, kleding en architectuur.

Wat is vintage?

Vintage is een term die ook hip is en die dan ook voor alles en nog wat gebruikt wordt. Vintage is iets wat typisch uit een bepaalde periode komt en dat ook echt uit die tijd komt. Het kan gaan om tweedehands kleding uit bijvoorbeeld de jaren 60 of 70. Om het een beetje verwarrend te maken, kunnen nieuw geproduceerde producten toch soms het stempel vintage krijgen. Dit is zo als een origineel oud ontwerp (opnieuw) op de markt wordt gebracht. 

Vintage is niet hetzelfde als tweedehands. Vaak wordt met vintage wel tweedehands bedoeld, maar het hoeft niet per se. Zo kan een partij in de jaren zeventig geproduceerde lampen uit bijvoorbeeld een winkelvoorraad worden opgekocht en nu op de markt worden gebracht. De producten zijn dan nog nooit eerder gebruikt of gedragen, maar zijn wel echt vintage. Ook kan het dus zo zijn, dat een origineel ontwerp opnieuw wordt geproduceerd en toch vintage is.

Wat is antiek?

Is een product ouder dan ongeveer 100 jaar, dus is het voor de jaren 20 gemaakt, dan spreken we niet meer over vintage, maar over antiek. Een ander criterium voor antiek is dat het door mensenhanden gemaakt moet zijn. Vintage artikelen, maar zeker retro artikelen, zijn veelal machinaal geproduceerd. Voor boeken geldt dat zij als antiek gezien worden als ze ouder dan 75 jaar zijn. Net als bij vintage is het bij antiek zo dat een antiek product niet per definitie tweedehands hoeft te zijn.

Het voordeel van retro ten opzichte van vintage of antiek is dat je een nieuw, modern product koopt met de eigenschappen die je daarvan kunt verwachten, en toch iets origineels en 'ouds' in huis haalt met sfeer en het gevoel van vroeger. Vintage en antiek zijn vaak unieker, omdat deze producten echt oud zijn en er soms nog maar één exemplaar van verkrijgbaar is. Een retro radio of platenspeler, macramé plantenhanger, DIY-likeurtje of een kekke broodtrommel, koekblik of tinnen koffertje met nostalgisch printje is dan misschien niet echt oud, maar wel lekker retro.

Bronnen: http://www.leesvoer.net/vintage-retro-tweedehands-antiek/, http://tofvuil.nl/wat-is-retro/ & Wikipedia

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden